Sposób przygotowania:
Kalafiorowo warzywne kotletyETAP 1:
Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.
ETAP 2:
Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę.
ETAP 3:
Kalafior w misce potłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinny być grudki, kawałeczki), wbić jajko, wsypać paprykę, ostudzoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wyrobić ręką.
ETAP 4:
Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.
ETAP 5:
Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią.
biedroneczki
skuter5