SUPERPRZEPIS

Kalafiorowo warzywne kotlety

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kalafiorowo warzywne kotlety  Więcej zdjęć (2)

Przepyszne kotlety z kalafiora z warzywami na ciepło i na zimno, idealnie smakują z mizerią, na obiad, na kolację, na piknik.

Składniki:

Kalafiorowo warzywne kotlety

 

 

  • ogórki zielone 6 sztuk średnie,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • jogurt naturalny 380 gram

Sposób przygotowania:

Kalafiorowo warzywne kotlety

ETAP 1:

Apetyczne kalafiorowo warzywne kotlety
Zamiast jogurtu można dodać śmietanę lub vinegret.

Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.

ETAP 2:

Apetyczne kalafiorowo warzywne kotlety
Kalafior nie może być rozgotowany i musi być dobrze odciekła woda z gotowania.

Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.

Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę.

ETAP 3:

Apetyczne kalafiorowo warzywne kotlety
Kalafior powinien być grudkowaty, kawałeczki.

Kalafior w misce potłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinny być grudki, kawałeczki), wbić jajko, wsypać paprykę, ostudzoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wyrobić ręką.

ETAP 4:

Apetyczne kalafiorowo warzywne kotlety

Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.

ETAP 5:

Apetyczne kalafiorowo warzywne kotlety

Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią.