Sposób przygotowania:
Gołąbki w kapuście włoskiej
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, odstawiamy, aby ostygł.
Mięso mielimy w maszynce, a następnie wrzucamy je do miski. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy ryż, jajko i przyprawy. Mieszamy rękami.
Usuwamy z kapusty wierzchnie liście, wycinamy głąb ostrym nożem. Wkładamy główkę do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by kapusta była przykryta przynajmniej w 3/4. Solimy i zostawiamy na kilka minut, a następnie delikatnie zdejmujemy liście. Jeśli nie chcą odchodzić, należy dłużej trzymać kapustę we wrzątku.
Wycinamy z liści twarde nerwy. Nakładamy porcję farszu na liść i zawijamy ciasno gołąbki.
Wykładamy dno garnka liśćmi, które nam zostały. Na nich układamy ciasno gołąbki i przykrywamy resztą liści. Zalewamy wodą ze sparzania kapusty i dusimy na małym ogniu około 50-55 minut.
Robimy sos: odlewamy wodę z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z palnika dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Polewamy gołąbki sosem.
Mięso mielimy w maszynce, a następnie wrzucamy je do miski. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy ryż, jajko i przyprawy. Mieszamy rękami.
Usuwamy z kapusty wierzchnie liście, wycinamy głąb ostrym nożem. Wkładamy główkę do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by kapusta była przykryta przynajmniej w 3/4. Solimy i zostawiamy na kilka minut, a następnie delikatnie zdejmujemy liście. Jeśli nie chcą odchodzić, należy dłużej trzymać kapustę we wrzątku.
Wycinamy z liści twarde nerwy. Nakładamy porcję farszu na liść i zawijamy ciasno gołąbki.
Wykładamy dno garnka liśćmi, które nam zostały. Na nich układamy ciasno gołąbki i przykrywamy resztą liści. Zalewamy wodą ze sparzania kapusty i dusimy na małym ogniu około 50-55 minut.
Robimy sos: odlewamy wodę z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z palnika dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Polewamy gołąbki sosem.