Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Gołąbki w kapuście włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gołąbki z tradycyjnym farszem z ryżu i łopatki wieprzowej. Zawinięte w delikatne liście kapusty włoskiej.

Gołąbki w kapuście włoskiej  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki w kapuście włoskiej

 

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 70 dkg łopatki wieprzowej
  • 125 gramów ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Sos:
  • 1-2 słoiczki domowego przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki w kapuście włoskiej
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, odstawiamy, aby ostygł.

Mięso mielimy w maszynce, a następnie wrzucamy je do miski. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy ryż, jajko i przyprawy. Mieszamy rękami.

Usuwamy z kapusty wierzchnie liście, wycinamy głąb ostrym nożem. Wkładamy główkę do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by kapusta była przykryta przynajmniej w 3/4. Solimy i zostawiamy na kilka minut, a następnie delikatnie zdejmujemy liście. Jeśli nie chcą odchodzić, należy dłużej trzymać kapustę we wrzątku.

Wycinamy z liści twarde nerwy. Nakładamy porcję farszu na liść i zawijamy ciasno gołąbki.

Wykładamy dno garnka liśćmi, które nam zostały. Na nich układamy ciasno gołąbki i przykrywamy resztą liści. Zalewamy wodą ze sparzania kapusty i dusimy na małym ogniu około 50-55 minut.

Robimy sos: odlewamy wodę z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z palnika dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Polewamy gołąbki sosem. 
Gołąbki w kapuście włoskiej
Wkładamy główkę do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by kapusta była przykryta przynajmniej w 3/4.
Gołąbki w kapuście włoskiej
Mięso mielimy w maszynce, a następnie wrzucamy je do miski.
Gołąbki w kapuście włoskiej
Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
Gołąbki w kapuście włoskiej
Dodajemy ryż, jajko i przyprawy. Mieszamy rękami.