kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sos mięsny z soczewicą i koperkowym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne danie. Sos przygotowałam z mięsa mielonego z indyka i soczewicy. Sos podany z ryżem z dodatkiem koperku. Polecam.

Sos mięsny z soczewicą i koperkowym ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos mięsny z soczewicą i koperkowym ryżem

Na sos :

  • 300 g mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szkl wody
  • 6 łyżek soczewicy
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • Na ryż:
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sos mięsny z soczewicą i koperkowym ryżem
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodajemy pokrojony koperek oraz solimy do smaku, mieszamy.

Sos:

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso mielone, smażymy razem przez 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy przez 15 minut. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15 minut, mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy i serek, zagotowujemy.

Podajemy z ryżem.
Sos mięsny z soczewicą i koperkowym ryżem
Do smażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone.
Sos mięsny z soczewicą i koperkowym ryżem
Ugotowany ryż mieszamy z koperkiem i solą.
Sos mięsny z soczewicą i koperkowym ryżem
Do podsmażonego mięsa dodajemy soczewicę.