SUPERPRZEPIS

Warzywne kotlety mielone

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Warzywne kotlety mielone Więcej zdjęć (8)

Dzisiaj przygotowałam na obiad kotlety mielone trochę w innej wersji bo z dodatkiem świeżych warzyw. Kotlety bardzo smakowały mojej rodzince.

Składniki:

Warzywne kotlety mielone

 

  • mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 500 g,
  • bułka duża 1 szt,
  • ząbki czosnku 3,
  • jajka 2,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
  • por kawałek,
  • cebula 1/2 szt,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Warzywne kotlety mielone
Paprykę czerwoną umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach to samo zrobić z marchewką.

Por umyć przekroić po długości na pół i pokroić w pół plasterki.

Czosnek i cebulę obrać, cebulę drobno pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.

Mięso mielone przełożyć do miski, do mięsa dodać jajka, przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, namoczoną w mleku, lecz odciśniętą dobrze bułkę oraz przygotowane wcześniej warzywa.

Wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut.

Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Rada;

Gdyby ciasto przywierało do rąk możemy moczyć wewnętrzną stronę rąk w wodzie.
Warzywne kotlety mielone
Marchewkę i paprykę czerwoną po oczyszczeniu i obraniu zetrzeć na tarce o dużych ooczkach
Warzywne kotlety mielone
Por po oczyszczeniu pokroić na pół plasterki
Warzywne kotlety mielone
Do mięsa dodajemy przyprawy jajka ,namoczoną ,odciśniętą bułkę oraz przygotowane warzywa
Warzywne kotlety mielone
Dokładnie wymieszać,a następnie formować kotlety
Warzywne kotlety mielone
Obtaczać w bułce tartej
Warzywne kotlety mielone
Smażyć na oleju z każdej strony ma rumiano
Warzywne kotlety mielone
Podawać do drugiego dania lub jako przekąskę