Sposób przygotowania:
Warzywne kotlety mielone
Paprykę czerwoną umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach to samo zrobić z marchewką.
Por umyć przekroić po długości na pół i pokroić w pół plasterki.
Czosnek i cebulę obrać, cebulę drobno pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso mielone przełożyć do miski, do mięsa dodać jajka, przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, namoczoną w mleku, lecz odciśniętą dobrze bułkę oraz przygotowane wcześniej warzywa.
Wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut.
Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Rada;
Gdyby ciasto przywierało do rąk możemy moczyć wewnętrzną stronę rąk w wodzie.
Por umyć przekroić po długości na pół i pokroić w pół plasterki.
Czosnek i cebulę obrać, cebulę drobno pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso mielone przełożyć do miski, do mięsa dodać jajka, przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, namoczoną w mleku, lecz odciśniętą dobrze bułkę oraz przygotowane wcześniej warzywa.
Wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut.
Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Rada;
Gdyby ciasto przywierało do rąk możemy moczyć wewnętrzną stronę rąk w wodzie.
gusia1000