Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety prawie po szwedzku :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W oryginale w składzie prócz marynowanych buraczków były tez kapary i śmietana, a nie było bułki tartej . Zrobiłam swoją wersję .

Kotlety prawie po szwedzku :

Składniki:

Kotlety prawie po szwedzku :

 

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 czubate łyżki utartych na grubej tarce jarzynowej marynowanych buraczków
  • ( odsączonych z soku )
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 duży korniszon drobno pokrojony
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Kotlety prawie po szwedzku :
Wyrobić dokładnie mięso, buraczki, korniszon, cebulę, jajko i bułkę tartą .Doprawić solą , pieprzem i maggi. Uformować 4 kotleciki i smażyć je na rumiano na rozgrzanym oleju .W ostatniej fazie smażenia dodać masło i 2 łyżki wody. Przykryć pokrywką i poddusić 2 minuty.

Jeśli chodzi o marynowane buraczki .Ja kupuję firmy Dawtona ( kiedyś robiłam w domu ale teraz na 2 osoby to mi się nie opłaca , a te są bardzo smaczne ) .A jak nie mam marynowanych to ucieram ugotowany mały buraczek i zakwaszam go polewając małą łyżeczką soku z cytryny ( zostawiam na 5 minut i odsączam sok ).