Sposób przygotowania:
Kotlety ruskie wg Alex
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować z solą. Odcedzić i porządnie odparować. Przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić. Dodać 400 g twarogu półtłustego oraz 2 jajka. Wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach oleju. Wystudzić i dodać do masy. Doprawić solą i spora ilością pieprzu. Wymieszać. Na talerz wysypać bułkę tartą. Nabierać łyżką porcje masy, uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Kotleciki ruskie podawać z surówką. Pasuje też sos np. pieczarkowy