Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotlety ruskie wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna alternatywna dla pierogów ruskich

Kotlety ruskie wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ruskie wg Alex

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ruskie wg Alex
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować z solą. Odcedzić i porządnie odparować. Przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić. Dodać 400 g twarogu półtłustego oraz 2 jajka. Wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach oleju. Wystudzić i dodać do masy. Doprawić solą i spora ilością pieprzu. Wymieszać. Na talerz wysypać bułkę tartą. Nabierać łyżką porcje masy, uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Kotleciki ruskie podawać z surówką. Pasuje też sos np. pieczarkowy
Kotlety ruskie wg Alex
Ziemniaki obrać umyć ugotować z solą Odcedzić i porządnie odparować Przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem Wystudzić Dodać 400 g twarogu półtłustego oraz 2 jajka Wymieszać
Kotlety ruskie wg Alex
Cebulę obrać i pokroić w kostkę zrumienić na 3 łyżkach oleju Wystudzić i dodać do masy Doprawić solą i spora ilością pieprzu Wymieszać
Kotlety ruskie wg Alex
Na talerzy wysypać bułkę tartą Nabierać łyżką porcje masy uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej
Kotlety ruskie wg Alex
Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Tagi:

jajko tarta jajka