Sposób przygotowania:
Kotlety rybno-ziemniaczane
Filet rybny dobrze osuszyć ( jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić ).Pokroić rybę w bardzo drobną kosteczkę - w zasadzie ma być prawie jak zmielone .Cebulę drobno usiekać . Zrumienić na 2 łyżkach oleju ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by łatwiej sie karmelizowała ). Wymieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, natką, papryką, proszkiem do pieczenia . Wsypać 2-3 łyżek mąki tak masa była taka jak na kopytka . Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na porcje( mnie wyszło 8 małych kotletów) i uformować kotlety, a potem obtoczyć je w mące . Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę - znów ma sie zrumienić - zmniejszam gaz na mały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa ok. 6-8 minut).
Podawać z surówkami ( ja najbardziej lubię z kapusty ( kiszonej lub świeżej). Można zrobić do nich sos pieczarkowy, grzybowy, cytrynowy lub inny.
* Nie trzeba dodawać papryki - mogą być np. 2 drobno pokrojone i usmażone z cebulka pieczarki , może być drobno pokrojony korniszon , lub nic tylko ziemniaki , ryba i cebula .Dodatki bardziej dekorują kotlety niż zmieniają ich smak.
** Proszek do pieczenia nie powoduje , że urosną ale sprawia , że są puszyste.
*** Użyłam Pangi - ale ,że samo jej wymienienie powoduje lawinę dobrych rad i dyskusji to nie wymieniam jej w składnikach - niech sobie każdy weźmie taką rybę jak lubi.
Podawać z surówkami ( ja najbardziej lubię z kapusty ( kiszonej lub świeżej). Można zrobić do nich sos pieczarkowy, grzybowy, cytrynowy lub inny.
* Nie trzeba dodawać papryki - mogą być np. 2 drobno pokrojone i usmażone z cebulka pieczarki , może być drobno pokrojony korniszon , lub nic tylko ziemniaki , ryba i cebula .Dodatki bardziej dekorują kotlety niż zmieniają ich smak.
** Proszek do pieczenia nie powoduje , że urosną ale sprawia , że są puszyste.
*** Użyłam Pangi - ale ,że samo jej wymienienie powoduje lawinę dobrych rad i dyskusji to nie wymieniam jej w składnikach - niech sobie każdy weźmie taką rybę jak lubi.
dusia30