Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Kotlety rybno-ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Danie z cyklu Kuchnia na ciężkie czasy . Nie ze względu na składniki ale ze względu na pomysł

Kotlety rybno-ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety rybno-ziemniaczane

 

  • 1,5 szklanki puree ziemniaczanego
  • 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości
  • pasek czerwonej papryki (ok. 1/20 całej)
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mała cebula ( dałam czerwoną bo taką miałam)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • mąka
  • olej z pestek winogron do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rybno-ziemniaczane
Filet rybny dobrze osuszyć ( jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić ).Pokroić rybę w bardzo drobną kosteczkę - w zasadzie ma być prawie jak zmielone .Cebulę drobno usiekać . Zrumienić na 2 łyżkach oleju ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by łatwiej sie karmelizowała ). Wymieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, natką, papryką, proszkiem do pieczenia . Wsypać 2-3 łyżek mąki tak masa była taka jak na kopytka . Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na porcje( mnie wyszło 8 małych kotletów) i uformować kotlety, a potem obtoczyć je w mące . Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę - znów ma sie zrumienić - zmniejszam gaz na mały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa ok. 6-8 minut).

Podawać z surówkami ( ja najbardziej lubię z kapusty ( kiszonej lub świeżej). Można zrobić do nich sos pieczarkowy, grzybowy, cytrynowy lub inny.

* Nie trzeba dodawać papryki - mogą być np. 2 drobno pokrojone i usmażone z cebulka pieczarki , może być drobno pokrojony korniszon , lub nic tylko ziemniaki , ryba i cebula .Dodatki bardziej dekorują kotlety niż zmieniają ich smak.

** Proszek do pieczenia nie powoduje , że urosną ale sprawia , że są puszyste.

*** Użyłam Pangi - ale ,że samo jej wymienienie powoduje lawinę dobrych rad i dyskusji to nie wymieniam jej w składnikach - niech sobie każdy weźmie taką rybę jak lubi.
Kotlety rybno-ziemniaczane
Rybę rozmrozić - dobrze osuszyć i drobno pokroić
Kotlety rybno-ziemniaczane
Wymieszać wszystkie składniki kotletów ze sobą
Kotlety rybno-ziemniaczane
Uformować kotlety i obtoczyć je w mące ze wszystkich stron
Kotlety rybno-ziemniaczane
Usmażyć na rumiano a potem dosmażyć na małym gazie