ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1018]

Kotlety rybne z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykorzystałam świeże filety dorsza, które po zakupie zamroziłam. Po odmrożeniu są idealne na kotlety rybne, a pieczone w airfryer bez nadmiaru tłuszczu, są z wierzchu chrupiące, a w środku soczyste i delikatne.

Kotlety rybne z dorsza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety rybne z dorsza

 

  • filety dorsza 1 kg,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • cebula 1 sztuka duża,
  • boczek wędzony parzony 6 plastrów 1 opakowanie, sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • przyprawa do ryb 2 łyżeczki,
  • szczypiorek cienki 1 pęczek,
  • natka pietruszki 4 łodyżki,
  • tarta bułka 3/4 szklankki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba (3-4 łyżki)

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne z dorsza
Filety odmroziłam na durszlaku, by woda z nich odciekła. Filety pokroiłam na kawałeczki i dać do rozdrabniacza. Dodać jajka, kawałeczki boczku wędzonego parzonego, cebulę w kawałkach i wszystko dobrze rozdrobić. Dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, posiekany szczypiorek cienki i natkę pietruszki, sól, pieprz mielony, przyprawę do ryb i wszystko dokładnie wyrobić ręką.

Na dłoni rozetrzeć ciut oleju rzepakowego, łyżką nabrać porcję ryby i uformować kotlety z 2-3 cm grubości, układać w silikonowej 23 cm formie, delikatnie spłaszczyć każdy kotlet, spryskać wierzch olejem.

Włożyć do kosza airfryera, ustawić na program ryby, temperatura 200C, 12 minut - kotlety po tym czasie obrócić i teraz na 200C, 10 minut, kotlety gotowe, (powtórzyłam jeszcze 2 razy - nie ma z patelni pryskania tłuszczu i jest minimum oleju użyte).
Kotlety rybne z dorsza
Boczek wędzony parzony doskonale smakuje z rybą.