Sposób przygotowania:
Kotlety rybne z dorsza
Filety odmroziłam na durszlaku, by woda z nich odciekła. Filety pokroiłam na kawałeczki i dać do rozdrabniacza. Dodać jajka, kawałeczki boczku wędzonego parzonego, cebulę w kawałkach i wszystko dobrze rozdrobić. Dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, posiekany szczypiorek cienki i natkę pietruszki, sól, pieprz mielony, przyprawę do ryb i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Na dłoni rozetrzeć ciut oleju rzepakowego, łyżką nabrać porcję ryby i uformować kotlety z 2-3 cm grubości, układać w silikonowej 23 cm formie, delikatnie spłaszczyć każdy kotlet, spryskać wierzch olejem.
Włożyć do kosza airfryera, ustawić na program ryby, temperatura 200C, 12 minut - kotlety po tym czasie obrócić i teraz na 200C, 10 minut, kotlety gotowe, (powtórzyłam jeszcze 2 razy - nie ma z patelni pryskania tłuszczu i jest minimum oleju użyte).
Na dłoni rozetrzeć ciut oleju rzepakowego, łyżką nabrać porcję ryby i uformować kotlety z 2-3 cm grubości, układać w silikonowej 23 cm formie, delikatnie spłaszczyć każdy kotlet, spryskać wierzch olejem.
Włożyć do kosza airfryera, ustawić na program ryby, temperatura 200C, 12 minut - kotlety po tym czasie obrócić i teraz na 200C, 10 minut, kotlety gotowe, (powtórzyłam jeszcze 2 razy - nie ma z patelni pryskania tłuszczu i jest minimum oleju użyte).
skuter5
lukrowanepierniczki
ziutula
dziękuję...