Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki z ryżem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kotlety mielone z dodatkiem ryżu i kapusty są delikatne i soczyste. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Kotleciki z ryżem i kapustą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotleciki z ryżem i kapustą

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryżem i kapustą
Kapustę pokroić w drobną kosteczkę, blanszować w osolonej wodzie.

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem soli. Kapustę i ryż osączyć i ostudzić.

Do mięsa mielonego dodać ryż, zmiażdżony czosnek, jajko, kapustę, smażoną cebulkę i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wyrobić.

Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych lub owsianych i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Kotleciki z ryżem i kapustą
Do mielonego mięsa dodać ugotowany ryż, kapustę, cebulę smażoną, czosnek i jajko.
Kotleciki z ryżem i kapustą
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Kotleciki z ryżem i kapustą
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.
Kotleciki z ryżem i kapustą
Z masy mięsnej formować kotleciki i obtaczać w płatkach jęczmiennych.
Kotleciki z ryżem i kapustą
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

kapusta