olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Kotlety schabowe w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlety schabowe odpowiednio doprawione, smażone w cieście, podane z ugotowanymi wcześniej brokułami.

Kotlety schabowe w cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety schabowe w cieście

 

  • 500 gram Brokuły
  • 3 kotlety schabowe
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki wody
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki Vegety
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe w cieście
Kotlety schabowe wybijam za pomocą tłuczka, a następnie każdy z kotletów doprawiam solą połączoną z czarnym pieprzem, Vegetą oraz słodką papryką. Jajko wybijam do miseczki, a następnie łączę je z mąką oraz wodą i mieszam do momentu, kiedy powstanie jednolite ciasto. W międzyczasie w osolonej wodzie gotuję brokuły. Kotlety schabowe obtaczam następnie w cieście, po czym smażę je na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety podaję następnie wraz z brokułami.
Kotlety schabowe w cieście
Jajko wybijam, następnie łączę z mąką i wodą, aż powstanie jednolite ciasto.
Kotlety schabowe w cieście
Kotlety obtaczam w cieście, po czym smażę na oleju.