grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Zapiekane kotlety schabowe.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pozywne kotlety schabowe.

Zapiekane kotlety schabowe.

Składniki:

Zapiekane kotlety schabowe.

 

 

 

  • lyzka masla
  • 2 lyzki maki
  • mleko
  • 2 ziolowe serki topione
  • sol,pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
  • cos na wierzch-ja dalam chinskie grzybki.Moze byc plasterek pomidora itp...

Sposób przygotowania:

Zapiekane kotlety schabowe.
Kotlety ubic i zostawic na pare minut w rozmaconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu.Panierowac w bulce tartej i usmazyc na oleju.Gorace ukladac na czyms do zapiekania-blaszka,zaroodporne naczynie itp.

Kielbase i pieczarki pokroic w drobna kosteczke,ser utrzec na grubych oczkach.Wymieszac wszystko i polozyc na kotletach.

Zrobic sos a´la beszamelowy-do garnka wrzucic lyzke masla i 2 lyzki maki.Zrobic jasna zasmazke i ciagle mieszajac,ja robie trzepaczka,wlac tyle mleka,zeby zrobil sie gesty sos.Wlozyc serki topione i dosmaczyc sola,pieprzem,sokiem z cytryny,cukrem.Sos ma byc gesty.

Polozyc sos na kazdym kotlecie,udekorowac i wlozyc do nagrzanego piekarnika na pare minut.

Podaje do pieczonych ,ziolowych ziemniakow.Wczesniej je podgotowac,przekroic na pol,albo na cwiartki,posypac ulubionymi ziolami,skropic lekko olejem i zapiec.

Mozna zrobic i tak-na usmazone schabowe dac lyzke keczupu,pieczarki,utarty zolty ser i zapiec.