Sposób przygotowania:
Kotlety schaboweETAP 1:
Mięso schabowe umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rozbić tłuczkiem do mięsa na kotlety cieńsze lub grubsze w zależności od preferencji. Roztłuczone kotlety rozłożyć na talerzu i doprawić solą i pieprzem.
W jednej miseczce rozkłócić widelcem jajko tak żeby miało jednolitą konsystencję. Do drugiej miseczki nasypać bułkę tartą. Kotlety maczać najpierw w jajku a potem w bułce tartej i odkładać na talerz. Jeśli ktoś woli grubszą panierkę to można panierować w mące pszennej, potem w jajku i dopiero w bułce.
Na patelni rozgrzać olej i układać kotlety. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.