WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 771]

Kotlety schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne polskie danie mięsne czyli kotlety schabowe, idealne na co dzień i od święta na obiad jako główne danie.

Kotlety schabowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe

ETAP 1:

Mięso schabowe umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rozbić tłuczkiem do mięsa na kotlety cieńsze lub grubsze w zależności od preferencji. Roztłuczone kotlety rozłożyć na talerzu i doprawić solą i pieprzem.

W jednej miseczce rozkłócić widelcem jajko tak żeby miało jednolitą konsystencję. Do drugiej miseczki nasypać bułkę tartą. Kotlety maczać najpierw w jajku a potem w bułce tartej i odkładać na talerz. Jeśli ktoś woli grubszą panierkę to można panierować w mące pszennej, potem w jajku i dopiero w bułce.

Na patelni rozgrzać olej i układać kotlety. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe w trakcie smażenia na patelni
Kotlety schabowe
Kotlety rozbite przyprawione i opanierowane w jajce i bułce tartej
Kotlety schabowe
Zestaw do panierowania: rozkłócone jajko i bułka tarta
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe rozbite tłuczkiem i doprawione solą i pieprzem