SUPERPRZEPIS

Kotlety sojowe robione samemu

  • 1
  • ajrinwu
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Kotlety sojowe robione samemu Więcej zdjęć (5)

To dość pracochłonne danie ale myślę że warto poświęcić czas żeby przygotować coś zdrowego. Do takich kotletów można dodać swoje ulubione składniki oraz przyprawy.

Składniki:

Kotlety sojowe robione samemu

 

  • 2 szklanki ugotowanej odsączonej soi
  • 2 bułki ( do namoczenia)
  • 5 łyżek smażonych pieczarek pokrojonych w kosteczkę
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
  • czarny pieprz, majeranek do smaku
  • olej do smażenia około pół szklanki rzepakowy albo słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Kotlety sojowe robione samemu
Dwie szklanki soi zalewamy około litrem zimnej wody i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Studzimy i mielimy w maszynce, dodajemy dwie namoczone bułki odciśnięte i także je mielimy.

Do powstałej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, mielony czarny pierz, według własnego smaku. Dwie cebule kroimy w kostkę, posypujemy solą i smażymy na złoty kolor, po przestudzeniu dodajemy do masy. Tak samo robimy z pieczarkami kroimy i smażymy na złoty kolor i dodajemy do reszty, na koniec dodajemy pół pęczka zielonej pietruszki drobno posiekanej.

Wszystko razem dobrze wyrabiamy i formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bardzo dobrze smakują podane z ketchupem albo sosem pomidorowym.
Kotlety sojowe robione samemu.
Dwie szklanki szklanki soi zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Kotlety sojowe robione samemu.
Po ugotowaniu mielimy w maszynce razem z namoczoną bułką.
Kotlety sojowe robione samemu.
Dodajemy jajka majeranek sól pieprz słodką parykę i pieczarki.
Kotlety sojowe robione samemu.
Formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor.