kotlety w sosie z kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pyszne kotlety schabowe w sosie z dodatkiem kapusty

kotlety w sosie z kapustą

Składniki:

kotlety w sosie z kapustą

 

  • 700 gram białej kapusty
  • 1 duża świeża papryczka chili
  • 3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

kotlety w sosie z kapustą
Przekroiłam kapustę i usunęłam głąb.Posiekałam grubo liście,opłukałam starannie i osączyłam.Opłukałam paprykę chili,przekroiłam na pół -usunęłam gniazdo nasienne.Drobno posiekałam.Powoli rozgrzałam dżem śliwkowy wraz z sosem sojowym w rondelku.Dodałam ziele angielskie i pieprz kajeński.Ułożyłam kotlety na ruszcie i piekłam 5-7 minut z każdej strony,smarując gorącym sosem w połowie pieczenia.Utarłam ocet z 3 łyżkami wody,szczyptą soli oraz pieprzu.Rozgrzałam oliwę w dużym rondlu,wrzuciłam paprykę.Smażyłam 30-40 sekund.Wrzuciłam kapustę,wymieszałam.Dolałam rozcieńczony ocet,wymieszałam.Dusiłam pod przykryciem 4-5 minut. Całość podawałam z kotletami.

Tagi:

sosy kapusta