Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

Kotlety z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety są doskonałym zamiennikiem kotletów mięsnych. Ciecierzyca zawiera duże ilości białka, dużo witamin i minerałów.

Kotlety z ciecierzycy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety z ciecierzycy

 

  • 1 szklanka ziaren ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziarenek smaku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ciecierzycy
Ciecierzycę wypłukać i namoczyć na noc. Odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą i ugotować do miękkości. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju razem z wyciśniętym czosnkiem. Do zmielonej ciecierzycy dodać podsmażoną cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Formować okrągłe kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na tłuszczu.
Kotlety z ciecierzycy
Zmiekona ciecieryca, podsmażona cebula i przyprawy
Kotlety z ciecierzycy
Wszystkie składniki na kotlety nalezy dokładnie wyrobić