Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z pestkami dyni
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy ciepłą wodą, olej oraz wsypujemy suszone drożdże, sól i cukier, pestki dyni, mieszamy i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.