kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 849]

Chleb pszenny z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny chlebek. Taki chleb jest najlepszy i dużo zdrowszy od kupnego. Polecam na kanapki.

Chleb pszenny z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z pestkami dyni
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy ciepłą wodą, olej oraz wsypujemy suszone drożdże, sól i cukier, pestki dyni, mieszamy i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.

Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Chleb pszenny z pestkami dyni
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy.
Chleb pszenny z pestkami dyni
Miskę z ciastem na chleb przykrywamy ściereczką.
Chleb pszenny z pestkami dyni
Wyrośnięte ciasto na chleb wkładamy do blaszki.
Chleb pszenny z pestkami dyni
Przed pieczeniem ciasto smarujemy wodą i posypujemy pestkami.