iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kotlety z jajek i cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kilka prostych i tanich składników i mamy pyszny obiad w kilka chwil, polecam do nich ziemniaki i dowolną surówkę ze świeżych warzyw.

Kotlety z jajek i cukinii

Składniki:

Kotlety z jajek i cukinii

 

  • 10 jajek na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5-6 łyżek otrębów owsianych
  • przyprawy

dodatkowo:

  • olej

Sposób przygotowania:

Kotlety z jajek i cukinii

ETAP 1:

Kotlety z jajek i cukinii
Jajek nie rozgniatamy na pastę jajeczną.

Jajka na twardo obrać i rozgnieść widelcem ( nie muszą być bardzo drobno rozdrobnione).

ETAP 2:

Kotlety z jajek i cukinii
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Cukinię po umyciu zetrzeć na grubych oczkach i delikatnie posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć i dodać do jajek razem z drobno posiekaną cebulą oraz otrębami. Na koniec wbić jajka i doprawić do smaku solą, szczyptą tymianku suszonego oraz pieprzem ziołowym.

ETAP 3:

Kotlety z jajek i cukinii
Kotlety bardzo delikatnie musimy przewracać na patelni.

Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i przy pomocy łyżki kłaść porcje ciasta, smażyć na złoty kolor i delikatnie odwrócić na drugą stronę po zrumienieniu zdjąć z patelni. Podawać na gorąco z dowolną surówką ze świeżych warzyw.