gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem kiełbaski, papryki czerwonej i cebulką. Podajemy z sosem ketchupowo - czosnkowym.

Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki wody (do kaszy),
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • garść suszonej marchewki,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 100 g dowolnej kiełbasy,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka szczypta,

Sos

Sposób przygotowania:

Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej
Kaszę gotujemy w stosunku 2:1. Do gotującej się kaszy dodajemy tymianek, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną marchewkę i 1 łyżkę oleju. Cebulę, kiełbaskę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do kaszy i mieszamy. Studzimy.

Następnie dodajemy jajko, ser starty na tarce o dużych oczkach i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy, formujemy kotlety i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

Sos:

Mieszamy ketchup, majonez i śmietanę. Dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podajemy kotlety z sosem.

Smacznego.
Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej
Kaszę gotujemy z tymiankiem, solą, czosnkiem, suszoną marchewką i olejem.
Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej
Cebulę, paprykę i kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy.
Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej
Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej
Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy.