BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1346]

Kotlety z kalafiora i cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, proste ale bezmięsne kotlety mielone tym razem z kalafiora połączonego z cukinią. Wyszły pyszne i też szybko zniknęły ze stołu.

Kotlety z kalafiora i cukinii Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Kotlety z kalafiora i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalafiora i cukinii
Kalafiora oczyścić, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie, uważając żeby zbytnio nie rozgotować.

Po ugotowaniu odcedzić i odsączyć na sicie następnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków na pure.

Cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić lekko i odstawić na 20 minut, jak puści sok odcisnąć w dłoniach i dodać do kalafiora. Dodać również posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko.

Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko razem wymieszać.

Formować kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Podawać do drugiego dania, ale bardzo fajnie smakują jako samodzielna przekąska.
Kotlety z kalafiora i cukinii
Kalafiora oczyścić z liści i głąba,podzielić na części
Kotlety z kalafiora i cukinii
Części kalafiora opłukać w zimnej wodzie a następnie ugotować z dodatkiem soli
Kotlety z kalafiora i cukinii
Po ugotowaniu odcedzić i odsączyć na sicie a następnie pognięść tłuczkiem do ziemniaków na pure
Kotlety z kalafiora i cukinii
Cukinię umyć,obrać a następnie zetrzeć na tarce
Kotlety z kalafiora i cukinii
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na 20 minut
Kotlety z kalafiora i cukinii
Gdy puści sok odcisnąć w dłoniach dodać do kalafiora , dodać sól i pieprz do smaku,poszatkowaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki oraz jajko i bułkę tartą
Kotlety z kalafiora i cukinii
Całość dokładnie wymieszać
Kotlety z kalafiora i cukinii
Formować kotlety i panierować w bułce tartej
Kotlety z kalafiora i cukinii
Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie
Kotlety z kalafiora i cukinii
Smażyć na złoty kolor z każdej strony