Sposób przygotowania:
Kotlety z kalafiora i cukinii
Kalafiora oczyścić, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie, uważając żeby zbytnio nie rozgotować.
Po ugotowaniu odcedzić i odsączyć na sicie następnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków na pure.
Cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić lekko i odstawić na 20 minut, jak puści sok odcisnąć w dłoniach i dodać do kalafiora. Dodać również posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko.
Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko razem wymieszać.
Formować kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Podawać do drugiego dania, ale bardzo fajnie smakują jako samodzielna przekąska.
Po ugotowaniu odcedzić i odsączyć na sicie następnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków na pure.
Cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić lekko i odstawić na 20 minut, jak puści sok odcisnąć w dłoniach i dodać do kalafiora. Dodać również posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko.
Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko razem wymieszać.
Formować kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Podawać do drugiego dania, ale bardzo fajnie smakują jako samodzielna przekąska.
gusia1000
BozenaMatuszczyk