Sposób przygotowania:
Kopytka kalafiorowo - ziemniaczaneETAP 1:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odlać wodę, posolić ziemniaki i trochę strząchnąć. Podprażyć na ogniu w garnku bez wody żeby się osuszyły. Pozostawić do wystudzenia.
Kalafiora włożyć do wody i zagotować. Osolić i gotować do miękkości. Wystudzić.
Zimne ziemniaki i kalafiora przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa przez sitko o największych oczkach.
Do zmielonych ziemniaków i kalafiora wbić jajko, wsypać mąki i sól i zagnieść ciasto. Ciasto będzie nie tak ścisłe jak na tradycyjne kopytka.
Ciasto podzielić na kawałki i uformować kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować je kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.