WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka z ugotowanego kalafiora i ziemniaków. Mają fajny smak i są pewną odmianą dla tradycyjnych kopytek.

Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odlać wodę, posolić ziemniaki i trochę strząchnąć. Podprażyć na ogniu w garnku bez wody żeby się osuszyły. Pozostawić do wystudzenia.

Kalafiora włożyć do wody i zagotować. Osolić i gotować do miękkości. Wystudzić.

Zimne ziemniaki i kalafiora przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa przez sitko o największych oczkach.
Do zmielonych ziemniaków i kalafiora wbić jajko, wsypać mąki i sól i zagnieść ciasto. Ciasto będzie nie tak ścisłe jak na tradycyjne kopytka.

Ciasto podzielić na kawałki i uformować kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować je kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane
Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane w trakcie gotowania
Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane
Pokrojone surowe kopytka przed wrzuceniem do wody
Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane
Zagniecione ciasto na kopytka kalafiorowo - ziemniaczane
Kopytka kalafiorowo - ziemniaczane
Zmielony kalafior i ziemniaki na kopytka przed dodaniem pozostałych składników