Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlety z kaszy jęczmiennej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie kotlety świetnie nadają się do przemycenia kaszy do diety dla tych, co za nią nie przepadają. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale ja lubię je podjadać nawet na zimno.

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki:

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Około 12 sztuk:

  • 100 g kaszy jęczmiennej (suchej)
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku/wodzie
  • 1/2 białej części pora (małego)
  • 1-2 jajka (w zależności od wielkości)
  • 2 łyżki bułki tartej (płaskie)
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Masa:

Kotlety z kaszy jęczmiennej
Można użyć kaszy jęczmiennej pozostałej z obiasu.

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu i ostudzić.

Umytego pora pokroić w kostkę, a bułkę odcisnąć (ale niecałkowicie) z nadmiaru mleka lub wody.

Wszystko dokładnie wymieszać oraz doprawić według własnego smaku.

Formowanie:

Kotlety z kaszy jęczmiennej
Można formować kotlety o dowolnej wielkości.

Z powstałej masy należy uformować owalne kotlety.

Każdego z nich dokładnie obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kotlety powinne być rumiane z każdej strony.

Kotlety smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu - z każdej strony.

(Najpierw na sporym ogniu i po zarumienieniu się na mniejszym.)