kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Karkówka pieczona w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną pieczoną karkówkę. Przygotowanie jej jest bardzo proste, możemy ją podać do obiadu. Cienko pokrojoną jest pysznym dodatkiem na kanapki. Polecam.

Karkówka pieczona w przyprawach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka pieczona w przyprawach

 

  • 2,20 kg karkówki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w przyprawach
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy. Dokładnie nacieramy z każdej strony i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie karkówkę przekładamy do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 2. 45 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i rozcinany worek, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Karkówka pieczona w przyprawach
Umyte mięso przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy.
Karkówka pieczona w przyprawach
Karkówkę natartą przyprawami wkładamy do rękawa do pieczenia.
Karkówka pieczona w przyprawach
Do nagrzanego piekarnika wkładamy przygotowaną karkówkę.