Sposób przygotowania:
Karkówka majonezowo chrzanowa Eliprzygotowanie składników
Przygotować majonez, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie składników cd
Przygotować paprykę słodką, przyprawę do wieprzowiny,jarzynkę, czosnek granulowany i pieprz. Przyprawy wymieszać.
przygotowanie karkówki
Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie karkówki cd
Osuszoną karkówkę ciasno obwiązać grubszą bawełnianą nicią.
przygotowanie karkówki cd
Obwiązaną karkówkę natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw i włożyć do lodówki na noc. Resztę mieszanki przypraw zachować.
Wyjąć mięso z lodówki i włożyć do dużego garnka. majonez i chrzan zalać litrem wody i roztrzepać trzepaczką i wlać do mięsa.
Do garnka wsypać resztę mieszanki przypraw i sól. Mięso zalać zalać zimną wodą tak żeby było przykryte.
Całość zagotować i gotować 10 minut. Karkówkę zostawić w wywarze żeby całość ostygła.
Po ostygnięciu drugi raz zagotować i ponownie gotować 10 minut. Znowu zostawić do wystygnięcia.
Zimne mięso wyjąć z wywaru, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki pokroić karkówkę w plastry. Smacznego!
SylaUla
eli_555
Dziękuję. Przerzuciłam się na swojskie wędliny.