eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam natartą przyprawami karkówkę gotowaną dwa razy po dziesięć minut z dodatkiem majonezu i chrzanu.

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli

Składniki:

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli

mięso

  • 2.10 kg karkówki wieprzowej

sucha marynata

  • 1 duża, czubata łyżka słodkiej papryki
  • 1 duża czubata łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego

dodatki

Sposób przygotowania:

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli

przygotowanie składników

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli
Przygotować ziele angielskie, liście laurowe, chrzan i majonez.

Przygotować majonez, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie składników cd

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli
Wymieszać wszystkie przygotowane przyprawy.

Przygotować paprykę słodką, przyprawę do wieprzowiny,jarzynkę, czosnek granulowany i pieprz. Przyprawy wymieszać.

przygotowanie karkówki

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli
Osuszyć papierowym ręcznikiem opłukaną karkówkę.

Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie karkówki cd

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli
Obwiązać karkówkę grubszą, bawełnianą nicią.

Osuszoną karkówkę ciasno obwiązać grubszą bawełnianą nicią.

przygotowanie karkówki cd

Karkówka majonezowo chrzanowa Eli

Obwiązaną karkówkę natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw i włożyć do lodówki na noc. Resztę mieszanki przypraw zachować.
Wyjąć mięso z lodówki i włożyć do dużego garnka. majonez i chrzan zalać litrem wody i roztrzepać trzepaczką i wlać do mięsa.
Do garnka wsypać resztę mieszanki przypraw i sól. Mięso zalać zalać zimną wodą tak żeby było przykryte.

Całość zagotować i gotować 10 minut. Karkówkę zostawić w wywarze żeby całość ostygła.
Po ostygnięciu drugi raz zagotować i ponownie gotować 10 minut. Znowu zostawić do wystygnięcia.
Zimne mięso wyjąć z wywaru, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki pokroić karkówkę w plastry. Smacznego!