nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny duszony schab w sosie pomidorowo-śmietankowym z koperkiem. Można podać z ziemniakami, makaronem lub kasza i surówką.

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z koperkiem

Składniki:

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z koperkiem

 

  • 5 plastrow schabu (ok. 30 dag)
  • 1/2 puszki krojonych pomidorow
  • 50-100 ml śmietanki 12%
  • 1/2 warzywnej kostki bulionowej
  • 2 liscie laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • koperek
  • 2 lyzki oleju
  • 1 lyzeczka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym z koperkiem

ETAP 1:

Schab lekko obsmażam z obu stron, przekładam do rondelka. Zalewam gorącą wodą, dodaję kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy.

Dusze pod przykryciem na małym ogniu ok 1 godziny. Sprawdzam poziom wody, w razie potrzeby uzupełniam. Następnie dodaje pomidory i duszę w jeszcze ok. 1/2 godziny.

Blenduję sos, dodaje śmietankę, zagotowuję.

Dodaję koperek.