eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schab Eli pieczony w mleku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam schab w suchej marynacie. Schab upiekłam w mleku z dodatkiem pozostałych przypraw, liści laurowych i ziela angielskiego.

Schab Eli pieczony w mleku

Składniki:

Schab Eli pieczony w mleku

mięso

  • 1.90 kg schabu bez kości

mieszanka przypraw

  • 1 duża czubata łyżka słodkiej papryki
  • 1 duża czubata łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

dodatki

Sposób przygotowania:

Schab Eli pieczony w mleku

przygotowanie przypraw

Schab Eli pieczony w mleku
Wymieszać wszystkie przygotowane przyprawy.

Przygotować paprykę słodką, przyprawę do gyrosa, jarzynkę, czosnek granulowany i świeżo mielony pieprz. Wszystkie przyprawy wymieszać.

przygotowanie schabu

Schab Eli pieczony w mleku
Opłukany i osuszony schab obwiązać białą,bawełnianą nicią.

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obwiązać grubszą, bawełnianą nicią.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w mleku
Natarty mieszanką przypraw schab włożyć na noc do lodówki.

Schab natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw i włożyć do lodówki na noc.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w mleku
Do schabu w naczyniu żaroodpornym dodać liście laurowe i ziele angielskie.

.Schab włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w mleku

Do mleka wsypać pozostałe przyprawy, dodać sól, pieprz do smaku i wymieszać. Mlekiem z przyprawami zalać schab.
Jeśli schab nie będzie przykryty to dolać jeszcze mleka.
Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół. piec schab około 60 minut i pozostawić w mleku do wystygnięcia.

Zimny schab wyjąć z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do lodówki. Schłodzony schab pokroić w plastry.

Smacznego!


Tagi:

mięso schab