paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Kotlety z kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety wegetariańskie, idealne do burgerów, gotowanych ziemniaków czy frytek. Stanowią bardzo dobry i pożywny obiad!

Kotlety z kaszy jęczmiennej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety z kaszy jęczmiennej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kasze jęczmienną ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Po wystygnięciu połączyć z kaszą. Siemię lniane zmielone połączyć z 4 łyżkami wody i zagotować - zrobi się kleik - dodać do reszty składników. Wymieszać wszystko dokładnie i formować kotlety. Smażyć, aż zarumienią się z obu stron.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju, aby dodać je do kaszy.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Siemię lniane musi być zmielone, aby po zagotowaniu z wodą uzyskał konsystencję kleiku.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Smażymy kotlety tak długo, aż się zarumienią.