Sposób przygotowania:
Kotlety z kurczaka na szybko do pieczywa
Piersi kurczaka duże rozciąć na każdy płat na połowę, nakryć woreczkiem na desce i delikatnie rozbić tłuczkiem, nie mocno.
Do miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy (panierka lepiej się trzyma w smażeniu), wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, sól, czosnek niedźwiedzi suszony, widelcem wszystko dokładnie roztrzepać.
Rozbite kotlety włożyć do marynaty, dobrze je wymieszać, schować do lodówki na 2 godziny.
Bułkę tartą, mąkę krupczatkę wymieszać, panierować w niej kotlety z marynaty, kłaść na gorący smalec.
Smażyć na smalcu (są lepsze w smaku) na rumiano na średnim ogniu z każdej strony, na koniec nakryć patelnię pokrywką i dusić z 5 minut, pokrywkę zdjąć i jeszcze z smażyć z 2 minuty.
Do miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy (panierka lepiej się trzyma w smażeniu), wsypać pieprz mielony, paprykę słodką, sól, czosnek niedźwiedzi suszony, widelcem wszystko dokładnie roztrzepać.
Rozbite kotlety włożyć do marynaty, dobrze je wymieszać, schować do lodówki na 2 godziny.
Bułkę tartą, mąkę krupczatkę wymieszać, panierować w niej kotlety z marynaty, kłaść na gorący smalec.
Smażyć na smalcu (są lepsze w smaku) na rumiano na średnim ogniu z każdej strony, na koniec nakryć patelnię pokrywką i dusić z 5 minut, pokrywkę zdjąć i jeszcze z smażyć z 2 minuty.