ElaSta

ElaSta

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Naleśniki tradycyjne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste i cienkie naleśniki podawane z serem, dżemem truskawkowym lub kremem czekoladowym, mniam. Jako śniadanie, obiad lub deser.

Naleśniki tradycyjne

Składniki:

Naleśniki tradycyjne

Na masę

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Naleśniki tradycyjne

Przygotowanie

Do miski wbić jajko, wsypać mąkę, wlać mleko i wodę, a następnie zmiksować na gładkie ciasto. Można odstawić ciasto na pół godziny.
Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Rozprowadzić porcję ciasta używając łyżki wazowej, smażyć z obu stron aż się lekko zrumieni.
Podawać z dowolnym dodatkiem: białym serem, dżemem truskawkowym lub kremem czekoladowym i owocami.