Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 191]

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczkę wieprzową głównie piekę jednak od czasu do czasu przygotowuję z niej kotleciki. Małe, zgrabne, na 3 kęsy z dodatkiem smażonych na maśle pieczarek. Polędwiczka w tym wydaniu idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami.

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami

Składniki:

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( ok.700 g)
  • sól,pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 500 g małych pieczarek
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami
Polędwiczkę umyć osuszyć, oczyścić z błonek.

Mięso pokroić w dwu cm. plastry, rozbić delikatnie dłonią.

Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej.

Na rozgrzanym oleju/smalcu smażyć rumiane kotlety z obu stron.

Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Cebulę posiekać drobno,obrane pieczarki pokroić w ćwiartki.

Na oddzielnej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.

Dusić do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem.

Polędwiczkę podawać ułożoną na pieczarkach.