smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Polędwiczka miodowo-musztardowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polędwiczki pachnące i soczyste. Połączenie tymianku i miodu daje wspaniały smak i aromat. Jednak, aby danie było smaczne nie należy polędwicy smażyć zbyt długo.

Polędwiczka miodowo-musztardowa

Składniki:

Polędwiczka miodowo-musztardowa

 

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczka miodowo-musztardowa
Mięso umyć, pokroić w plastry u ubić delikatnie ręką na płaskie kotlety. Każdy kotlecik oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Miód, musztardę, oliwę tymianek,oregano,paprykę wymieszać na gładką masę i zanurzać w niej polędwicę. Przykryć i umieścić w lodówce około 1h. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczki z obu stron aż się ładnie zarumienią , ale nie długo, aby nadal były soczyste. Pod koniec smażenia wlać resztę marynaty i smażyć 1,5 min.