bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Kotlety z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Takie kotlety z zielonej soczewicy są bardzo smacznym i sycącym daniem, polecam na piątkowy obiad, najlepiej smakują z dodatkiem surówki.

Kotlety z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z soczewicy
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, ostudzoną mielimy.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zmielonej soczewicy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety.

Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Kotlety z soczewicy
soczewicę gotujemy do miękkości, mielimy.
Kotlety z soczewicy
cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju
Kotlety z soczewicy
wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie wyrabiamy
Kotlety z soczewicy
formujemy kotlety, odtaczamy w bułce i smażymy na oleju