Sposób przygotowania:
Kotlety z soczewicy
Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz. Cebulę podsmaż na oleju. Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę. Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki. Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej. Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor. Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.