Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kotlety z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wegetariańskie kotleciki z zielonej soczewicy to prosty sposób na ciekawy i bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Kotlety z zielonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z zielonej soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem, jak cebula się zeszkli, to zdejmujemy patelnię z palnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie soczewicę z cebulą przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy mniej więcej 1 łyżeczkę startego imbiru i całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i ze dwie łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażmy na patelni z rozgrzanym olejem.
Kotlety z zielonej soczewicy
Cebulę kroimy w dość sporą kostkę bo i tak będziemy ją miksować
Kotlety z zielonej soczewicy
Do rozdrabniacza wrzucamy soczewicę i cebulę
Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę z cebulą miksujemy na gładką masę i doprawiamy
Kotlety z zielonej soczewicy
Uformowane kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem