Myszata1993

Myszata1993

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Kotlety z soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z soczewicy to alternatywa dla mięsnych kotletów. Idealnie nadają się na obiad lub zimną przystawkę.

Kotlety z soczewicy

Składniki:

Kotlety z soczewicy

 

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki chili
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:

Kotlety z soczewicy
Soczewicę opłukać, zagotować z 2,5 szklanki wody, dodać łyżkę soli.

W międzyczasie pokroić cebulę, marchewkę zetrzeć, czosnek drobno pokroić. Warzywa podsmażyć 15 minut, dodać koncentrat i przyprawy.

Soczewicę i warzywa przełożyć do miski, dodać 2 jajka, 8 łyżek mąki, w razie konieczności doprawić. Wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju.