Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schabowe pod ciepłą pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie schabowe możemy podać na świąteczny obiad dla odmiany od tradycyjnych kotletów. Kotlety przykryte są pieczarkami z kolorową papryką w pysznym sosie meksykańskim.

Schabowe pod ciepłą pierzynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schabowe pod ciepłą pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Schabowe pod ciepłą pierzynką

Kotlety

Schabowe pod ciepłą pierzynką
Smażenie kotletów schabowych na rozgrzanym oleju z obu stron

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok.

Przygotowanie farszu

Schabowe pod ciepłą pierzynką
prużenie cebuli i pieczarek na rozgrzanym oleju

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

Krojenie warzyw

Schabowe pod ciepłą pierzynką
Papryki kroimy w paseczki a ogórki w pół plasterki

3. Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami.

Łączenie warzyw z sosem

Schabowe pod ciepłą pierzynką
Warzywa łaczymy z sosem meksykańskim

4. Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy.

zapiekanie żółtego sera

Schabowe pod ciepłą pierzynką

5. Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia sera.

Kotlety gotowe

Schabowe pod ciepłą pierzynką
układamy na półmisku

7. Kotlety gotowe.

8. Smacznego.