Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste danie. Pomidorki pieczone z fetą to coś pysznego. Do tego makaron i mamy sycące danie. Danie obłędnie pachnie.

Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta

Składniki:

Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta

Składniki:

  • 50 dag pomidorków koktajlowych
  • 15 dag sera feta
  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • oregano suszone według uznania
  • pieprz ziołowy według uznania
  • papryka słodka według uznania

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta
1. Pomidorki myjemy i osuszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, na środek kładziemy ser feta. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 190 stopni. W trakcie pieczenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Miękkie pomidory rozgniatamy z fetą widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.

2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący dodajemy do gorących pomidorów. Dokładnie mieszamy i podajemy.

3. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 3 osób.

Pomidorki można poprzekrawać na pół.

Gdyby długo były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.

Danie można przygotować wcześniej, a później odgrzać w piekarniku.