Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odmiana od tradycyjnych kotletów i odmienne zastosowanie udek z kurczaka. Dzięki odrobinie pracy zyskujemy całkiem ciekawe danie.

Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 jajka
  • łyżka suszonej cebuli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce
Udka obieramy ze skór i tłuszczu. Wąskim nożem nacinamy wzdłuż kości, a następnie delikatnie ją wyłuskujemy. Przekładamy płat mięsa do woreczka i delikatnie rozbijamy. Jajka, cebulkę, sól i pieprz mieszamy razem, a następnie w takiej masie zamaczamy mięso i odstawiamy na jakieś 20 minut. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, mięso obtaczamy w pogniecionych płatkach i smażymy na wolnym ogniu. Usmażone osuszamy papierowymi ręcznikami. Jak zawsze dajemy chwilę aby mięso odpoczęło i dopiero podajemy.
Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce
Mięso umieszczamy w woreczku i delikatnie rozbijamy.
Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce
Płatki najlepiej wsypać do woreczka ze struną i potraktować wałkiem.
Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce
Kotlety smażymy na małym ogniu, płatki szybko się przypalają.
Kotlety z udek w cebulowo - kukurydzianej panierce
Kotlet w środku jest bardzo soczysty i delikatny.