Sposób przygotowania:
Zmęczone udka i coś jeszcze
BAZA:
Udka przekroić na pół ( na pałeczki i górne części udek).Usunąć skóry i wszelkie tłuszczyki.
Obrać warzywa ( cebulę tylko z pierwszej warstwy ).Umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki .
Rozgrzać garnek o grubym dnie . Wrzucić warzywa do garnka na suche dno i opiekać do zrumienienia.
Zalać zimną wodą. Osolić szczypta soli ( 1/4 płaskiej łyżeczki).Włożyć grzybek. Dołożyć kawałki udek. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz. Po chwili gotowania usunąć z powierzchni tzw. ,, szumowiny". Gotować na bardzo małym gazie minimum 1,5 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać poziom płynu wrzątkiem. Na koniec ma zostać 3 szklanki rosołu- czyli tyle ile wlano wody.
Wyjąć mięso i warzywa.
Rosół przecedzić. Podzielić na 3 porcje ( 1 szklanka, 1,5 szklanki, 1/2 szklanki).
W tym czasie obrać , umyć i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić.
1)--Kurczak na białym puree i tymiankową marchewką
Wyjęte z rosołu seler i pietruszkę podlać 3 łyżkami rosołu ( z odlanej 1/2 szklanki).Dołożyć pokrojone ziemniaki - podgrzać. Utłuc na puree. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanej drobno natki pietruszki.
Pokrojoną w drobną kostkę marchew z rosołu podlać 3 łyżkami rosołu. Dodać masło , szczyptę soli, cukru i drobno usiekanego tymianku. Zagotować.
Kurczaka podgrzać ułożonego na marchewce. Podawać pałki ułożone na puree i obłożone marchewką.
2)- Galaretka na kolację
Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i rozpuścić w szklance wrzącego rosołu.
Obrać mięso z 1 górnego udka i bardzo drobno usiekać. Dodać roztarty ze szczyptą soli czosnek.
Ułożyć kilka plasterków marchewki z rosołu, usiekaną natkę pietruszki i pokrojone mięso.
Zalać rosołem z żelatyną. Odstawić by ostygło , a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3)-Pomidorowa z makaronem naleśnikowym:
W półtorej szklanki rosołu rozpuścić koncentrat. Dodać szczyptę mielonej papryki, pieprzu , soli i cukru do smaku. Zagotować.
Jajko utrzeć z 1/3 szklanki wody i 3 pełnymi łyżkami mąki + szczypta soli i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia .
Patelnię natłuścić odrobiną oleju.
Wylać połowę ciasta naleśnikowego i usmażyć naleśnik.
Zdjąć z patelni. Usmażyć drugi.
Zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki ( grubości makaronu tagliatelle).
Podawać zupę z naleśnikowym makaronem posypaną natką pietruszki.
Zupy wychodzą 2 małe porcje.
Zupę robię drugiego dnia lub nawet później ( wtedy ostudzony rosół zamrażam).
4)--Delikatne kotlety z owsianymi otrębami
Obrać mięso z drugiego górnego udka i zmielić w malakserze razem z 1 dużą marchewką z rosołu.
Dodać jajko .Wymieszać z otrębami.
Doprawić do smaku szczyptą pieprzu, soli i majeranku.
Uformować 2 kotleciki ( ostrożnie bo masa jest luźna).
Obtoczyć w mące.
Na małej patelni rozgrzać olej.
Położyć kotlety i usmażyć na rumiano z obu stron .
Kotlety podaję z jakąś surówką lub jarzynką bez dodatku ziemniaków , ryżu czy innego dodatku do II Dania bo są w nich otręby .
Można by podać jakiś sos - ale jak mamy soczyste warzywa to nie potrzeba.
Kotlety można robić po jakimś czasie - obrane mięso z udka i marchewkę zamrozić i wyjąć kiedy będzie potrzebne.
Udka przekroić na pół ( na pałeczki i górne części udek).Usunąć skóry i wszelkie tłuszczyki.
Obrać warzywa ( cebulę tylko z pierwszej warstwy ).Umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki .
Rozgrzać garnek o grubym dnie . Wrzucić warzywa do garnka na suche dno i opiekać do zrumienienia.
Zalać zimną wodą. Osolić szczypta soli ( 1/4 płaskiej łyżeczki).Włożyć grzybek. Dołożyć kawałki udek. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz. Po chwili gotowania usunąć z powierzchni tzw. ,, szumowiny". Gotować na bardzo małym gazie minimum 1,5 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać poziom płynu wrzątkiem. Na koniec ma zostać 3 szklanki rosołu- czyli tyle ile wlano wody.
Wyjąć mięso i warzywa.
Rosół przecedzić. Podzielić na 3 porcje ( 1 szklanka, 1,5 szklanki, 1/2 szklanki).
W tym czasie obrać , umyć i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić.
1)--Kurczak na białym puree i tymiankową marchewką
Wyjęte z rosołu seler i pietruszkę podlać 3 łyżkami rosołu ( z odlanej 1/2 szklanki).Dołożyć pokrojone ziemniaki - podgrzać. Utłuc na puree. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanej drobno natki pietruszki.
Pokrojoną w drobną kostkę marchew z rosołu podlać 3 łyżkami rosołu. Dodać masło , szczyptę soli, cukru i drobno usiekanego tymianku. Zagotować.
Kurczaka podgrzać ułożonego na marchewce. Podawać pałki ułożone na puree i obłożone marchewką.
2)- Galaretka na kolację
Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i rozpuścić w szklance wrzącego rosołu.
Obrać mięso z 1 górnego udka i bardzo drobno usiekać. Dodać roztarty ze szczyptą soli czosnek.
Ułożyć kilka plasterków marchewki z rosołu, usiekaną natkę pietruszki i pokrojone mięso.
Zalać rosołem z żelatyną. Odstawić by ostygło , a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3)-Pomidorowa z makaronem naleśnikowym:
W półtorej szklanki rosołu rozpuścić koncentrat. Dodać szczyptę mielonej papryki, pieprzu , soli i cukru do smaku. Zagotować.
Jajko utrzeć z 1/3 szklanki wody i 3 pełnymi łyżkami mąki + szczypta soli i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia .
Patelnię natłuścić odrobiną oleju.
Wylać połowę ciasta naleśnikowego i usmażyć naleśnik.
Zdjąć z patelni. Usmażyć drugi.
Zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki ( grubości makaronu tagliatelle).
Podawać zupę z naleśnikowym makaronem posypaną natką pietruszki.
Zupy wychodzą 2 małe porcje.
Zupę robię drugiego dnia lub nawet później ( wtedy ostudzony rosół zamrażam).
4)--Delikatne kotlety z owsianymi otrębami
Obrać mięso z drugiego górnego udka i zmielić w malakserze razem z 1 dużą marchewką z rosołu.
Dodać jajko .Wymieszać z otrębami.
Doprawić do smaku szczyptą pieprzu, soli i majeranku.
Uformować 2 kotleciki ( ostrożnie bo masa jest luźna).
Obtoczyć w mące.
Na małej patelni rozgrzać olej.
Położyć kotlety i usmażyć na rumiano z obu stron .
Kotlety podaję z jakąś surówką lub jarzynką bez dodatku ziemniaków , ryżu czy innego dodatku do II Dania bo są w nich otręby .
Można by podać jakiś sos - ale jak mamy soczyste warzywa to nie potrzeba.
Kotlety można robić po jakimś czasie - obrane mięso z udka i marchewkę zamrozić i wyjąć kiedy będzie potrzebne.
dża
Alex_M