SUPERPRZEPIS

Zmęczone udka i coś jeszcze

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Zmęczone udka i coś jeszcze Więcej zdjęć (5)

Cztery potrawy z jednego gotowania. Kontynuuję przepisy i pomysły z cyklu Kuchni kryzysowej. Podpowiadam też jak sobie ułatwić pracę.

Składniki:

Zmęczone udka i coś jeszcze

 

 

Sposób przygotowania:

Zmęczone udka i coś jeszcze
BAZA:

Udka przekroić na pół ( na pałeczki i górne części udek).Usunąć skóry i wszelkie tłuszczyki.

Obrać warzywa ( cebulę tylko z pierwszej warstwy ).Umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki .

Rozgrzać garnek o grubym dnie . Wrzucić warzywa do garnka na suche dno i opiekać do zrumienienia.

Zalać zimną wodą. Osolić szczypta soli ( 1/4 płaskiej łyżeczki).Włożyć grzybek. Dołożyć kawałki udek. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz. Po chwili gotowania usunąć z powierzchni tzw. ,, szumowiny". Gotować na bardzo małym gazie minimum 1,5 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać poziom płynu wrzątkiem. Na koniec ma zostać 3 szklanki rosołu- czyli tyle ile wlano wody.

Wyjąć mięso i warzywa.

Rosół przecedzić. Podzielić na 3 porcje ( 1 szklanka, 1,5 szklanki, 1/2 szklanki).

W tym czasie obrać , umyć i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić.



1)--Kurczak na białym puree i tymiankową marchewką



Wyjęte z rosołu seler i pietruszkę podlać 3 łyżkami rosołu ( z odlanej 1/2 szklanki).Dołożyć pokrojone ziemniaki - podgrzać. Utłuc na puree. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanej drobno natki pietruszki.

Pokrojoną w drobną kostkę marchew z rosołu podlać 3 łyżkami rosołu. Dodać masło , szczyptę soli, cukru i drobno usiekanego tymianku. Zagotować.

Kurczaka podgrzać ułożonego na marchewce. Podawać pałki ułożone na puree i obłożone marchewką.



2)- Galaretka na kolację



Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i rozpuścić w szklance wrzącego rosołu.

Obrać mięso z 1 górnego udka i bardzo drobno usiekać. Dodać roztarty ze szczyptą soli czosnek.

Ułożyć kilka plasterków marchewki z rosołu, usiekaną natkę pietruszki i pokrojone mięso.

Zalać rosołem z żelatyną. Odstawić by ostygło , a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.



3)-Pomidorowa z makaronem naleśnikowym:



W półtorej szklanki rosołu rozpuścić koncentrat. Dodać szczyptę mielonej papryki, pieprzu , soli i cukru do smaku. Zagotować.

Jajko utrzeć z 1/3 szklanki wody i 3 pełnymi łyżkami mąki + szczypta soli i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia .

Patelnię natłuścić odrobiną oleju.

Wylać połowę ciasta naleśnikowego i usmażyć naleśnik.

Zdjąć z patelni. Usmażyć drugi.

Zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki ( grubości makaronu tagliatelle).

Podawać zupę z naleśnikowym makaronem posypaną natką pietruszki.

Zupy wychodzą 2 małe porcje.

Zupę robię drugiego dnia lub nawet później ( wtedy ostudzony rosół zamrażam).



4)--Delikatne kotlety z owsianymi otrębami



Obrać mięso z drugiego górnego udka i zmielić w malakserze razem z 1 dużą marchewką z rosołu.

Dodać jajko .Wymieszać z otrębami.

Doprawić do smaku szczyptą pieprzu, soli i majeranku.

Uformować 2 kotleciki ( ostrożnie bo masa jest luźna).

Obtoczyć w mące.

Na małej patelni rozgrzać olej.

Położyć kotlety i usmażyć na rumiano z obu stron .



Kotlety podaję z jakąś surówką lub jarzynką bez dodatku ziemniaków , ryżu czy innego dodatku do II Dania bo są w nich otręby .



Można by podać jakiś sos - ale jak mamy soczyste warzywa to nie potrzeba.



Kotlety można robić po jakimś czasie - obrane mięso z udka i marchewkę zamrozić i wyjąć kiedy będzie potrzebne.
Zmęczone udka i coś jeszcze
Puree ziemniaczane z selerem i pietruszką i pałeczki w tymiankowej marchewce
Zmęczone udka i coś jeszcze
Galaretka z mięsa kurczaka doprawiona czosnkiem
Zmęczone udka i coś jeszcze
Zupa pomidorowa na rosole z makaronem z naleśników
Zmęczone udka i coś jeszcze
Delikatne kotlety z gotowanego drobiu z otrębami owsianymi