Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane – „duszoki” po lubelsku
Potrawa, którą chciałbym Wam dziś przedstawić wszystkie te cechy posiada. Jest prosta w wykonaniu i ekonomiczna. Kotlety ziemniaczane były często przygotowywane w moim rodzinnym domu i podobnie jak inne potrawy zawsze kojarzyć będą mi się ze wspomnieniem rodzinnego domu.
Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić. Na ciepłe ziemniaki wsypywać 2 szklanki mąki oraz przyprawy. Całość przykryć w miarę szczelną przykrywką i zostawić na 5-10 minut. W tym czasie mąka powinna nabrać nieco wilgotności.
Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków lub innym narzędziem używanym do tego celu mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy placki wielkości kotletów mielonych i smażymy je na tłuszczu roślinnym lub zwierzęcym.
W dawnych czasach ludzie spożywali je w czystej formie, natomiast obecnie w celu urozmaicenia stosowane jest dodawanie podduszonych grzybów, cebulki i innych do smaku. Kotlety mogą być podawane z dowolnymi surówkami np. surówką z czerwonej kapusty lub mieszaną surówką warzywną z majonezem. Z takim zestawem świetnie komponuje się dodatek mięsny w postaci tradycyjnego kotleta schabowego lub mielonego.
Nie zapomnijcie o dodaniu jednego bardzo ważnego składnika, bez którego gotowanie po prostu nie ma sensu – odrobiny serca.
Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić. Na ciepłe ziemniaki wsypywać 2 szklanki mąki oraz przyprawy. Całość przykryć w miarę szczelną przykrywką i zostawić na 5-10 minut. W tym czasie mąka powinna nabrać nieco wilgotności.
Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków lub innym narzędziem używanym do tego celu mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy placki wielkości kotletów mielonych i smażymy je na tłuszczu roślinnym lub zwierzęcym.
W dawnych czasach ludzie spożywali je w czystej formie, natomiast obecnie w celu urozmaicenia stosowane jest dodawanie podduszonych grzybów, cebulki i innych do smaku. Kotlety mogą być podawane z dowolnymi surówkami np. surówką z czerwonej kapusty lub mieszaną surówką warzywną z majonezem. Z takim zestawem świetnie komponuje się dodatek mięsny w postaci tradycyjnego kotleta schabowego lub mielonego.
Nie zapomnijcie o dodaniu jednego bardzo ważnego składnika, bez którego gotowanie po prostu nie ma sensu – odrobiny serca.