Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Duszonki z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Duszonki z klopsikami- doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. Ze szklanką mleka lub kefiru smakują wybornie.

Duszonki z klopsikami

Składniki:

Duszonki z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Duszonki z klopsikami
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.

2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki.

3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy.

Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).