Sposób przygotowania:
Duszonki z klopsikami
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.
2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki.
3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy.
Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).
2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki.
3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy.
Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).