patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 665]

Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą idealna propozycja na Wielki Piątek i nie tylko. Podaję z jogurtem naturalnym albo sosem pieczarkowym.

Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą
Ziemniaki obieram, myję a następnie gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i za pomocą tłuczka dokładnie rozgniatam ziemniaki. Studzę. 

Cebulę obieram, drobno siekam. W rondelku o grubym dnie rozgrzewam olej a następnie smażę cebulę na rumiano. Cebulę pozostawiam do przestygnięcia. 

Do ziemniaków dodaję pozostałe skladniki i cebulę. Doprawiam. Dokładnie mieszam ze sobą. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. 

Na rozgrzanej patelni rozgrzewam olej smażę kotlety na rumiano.
Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą
Do ubitych ziemniaków dodaję natkę, jajka, mąkę.
Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą
Następnie dodaję podsmazoną cebulkę czerwoną.
Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą
Dokładnie mieszam ze sobą składniki na jednolitą masę.
Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą
Formuję plaskie kotleciki ziemniaczane z cebulką.
Kotlety ziemniaczane z czerwoną cebulą
Smażę na rumiano z obu stron.