ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie w śmietanie bardzo lubimy na obiad, i koniecznie muszą być ziemniaki gotowane w mundurkach, posypane solą i masłem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą

 

  • śledzie filety 8 sztuk,
  • zimna woda do moczenia- ile potrzeba,
  • cebula 2 sztuki,
  • cukier 2 łyżki,
  • jabłka 2 sztuki,
  • pieprz mielony - ile potrzeba,
  • ocet jabłkowy 1,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą
Śledziowe płaty wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie, moczyć po 40 minut, zmieniać wodę, na koniec wylać na durszlak aby śledzie odciekły z wody.

Śledzie pokroić na 2 cm kawałki do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, posypać cukrem.

Obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać.

Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem,cebulą
Najlepsze w smaku są zaraz po przygotowaniu po 30 minutach.

Tagi:

śledzie