Sposób przygotowania:
Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą
Śledziowe płaty wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie, moczyć po 40 minut, zmieniać wodę, na koniec wylać na durszlak aby śledzie odciekły z wody.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, posypać cukrem.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać.
Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, posypać cukrem.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać.
Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem.