Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Do utłuczonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz pieprz. Mieszamy rękami, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do boczku i cebuli. Dusimy kilka minut. Doprawiamy papryką słodką, ostrą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto dzielimy na 6 kawałków. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy ręką. Na trzech kładziemy farsz i przykrywamy pozostałymi kawałkami. Formujemy z nich kotleciki.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Do utłuczonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz pieprz. Mieszamy rękami, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do boczku i cebuli. Dusimy kilka minut. Doprawiamy papryką słodką, ostrą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto dzielimy na 6 kawałków. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy ręką. Na trzech kładziemy farsz i przykrywamy pozostałymi kawałkami. Formujemy z nich kotleciki.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.