Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety ziemniaczane w nieco innej odsłonie, z farszem z pieczarek oraz boczku. Warto podać je na przykład z sosem mięsnym.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

Do utłuczonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz pieprz. Mieszamy rękami, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do boczku i cebuli. Dusimy kilka minut. Doprawiamy papryką słodką, ostrą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto dzielimy na 6 kawałków. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy ręką. Na trzech kładziemy farsz i przykrywamy pozostałymi kawałkami. Formujemy z nich kotleciki.

Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem
Do utłuczonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz pieprz. Mieszamy rękami, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do boczku i cebuli.