Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Kapusta na gęsto z marchewką i boczkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka, biała kapusta, przygotowana na gęsto z dodatkiem marchewki i boczku. Taką kapustę można podać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do obiadu np. kotleta schabowego i tłuczonych ziemniaków.

Kapusta na gęsto z marchewką i boczkiem

Składniki:

Kapusta na gęsto z marchewką i boczkiem

 

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 700 g. boczku wędzonego
  • 1 l. rosołu lub bulionu
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Kapusta na gęsto z marchewką i boczkiem
Warzywa obrać, umyć. Boczek pokroić w kostkę.

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrze na tarce o dużych oczkach.

Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć boczek, dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli dołożyć kapustę oraz marchewki, przemieszać. Po chwili dołożyć masło, dusić warzywa na minimalnym gazie kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.

Do warzyw wlać rosół/ bulion, dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 25-30 min.

Skrobie ziemniaczaną połączyć z zimną wodą a następnie z paroma łyżami wody z kapusty.

Zawiesinę przelać do garnka, dokładnie wymieszać.