Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty.
Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić, dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką.
Formować owalne z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym.
Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami.
Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić, dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką.
Formować owalne z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym.
Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami.