ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety ziemniaczano-twarogowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.

Kotlety ziemniaczano-twarogowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety ziemniaczano-twarogowe

 

  • ziemniaki ugotowane 1 kg,
  • twaróg półtłusty 50 dag,
  • cebula smażona 2 sztuki średnie,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • majeranek 3 łyżki,
  • kucharek 2 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

 

  • sos czosnkowy: ząbki czosnku 4 sztuki duże,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • jogurt gęsty 380 gram
  • koperek 1/2 pęczka,
  • szczypiorek 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty.

Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić, dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką.

Formować owalne z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym.

Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami.
Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Ziemniaki najlepiej przez praskę przepuścić jeszcze ciepłe.
Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Dobrze ręką połaczyć składniki - wyrobić.
Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Na gorącym oleju smażyc na rumiano z każdej strony.
Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Można podawać z sosem jaki się lubi smakowo.