ziutula

ziutula

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Sos grzybowy z kotletami z kaszy i grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzyby leśne zielonki i opieńki są idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami.

Sos grzybowy z kotletami z kaszy i grzybów  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos grzybowy z kotletami z kaszy i grzybów

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy z kotletami z kaszy i grzybów
Opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko zagotować, wylać na durszlak i opłukać, ponownie w garnku zalać wodą i gotować z 30 minut, wylać na durszlak, 2 szklanki wywaru zostawić, resztę można zmrozić.

Na oleju rzepakowym w rondlu podsmażyć cebulę z grzybami z 10 minut, mieszać.

Odłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji.

Kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety.

Podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki.
Sos grzybowy z kotletami z kaszy i grzybów.
Najlepiej smakuje śmietana minimum 22 % do sosu.
Sos grzybowy z kotletami z kaszy i grzybów.
Sos blenderem zmiksowany jest naturalnie gęsty.