Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Kozia przekąska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam łączyć słodkie smaki ze słonymi. Kocham sery kozie oraz kruche słodziutkie ciasto. Dziś połączyłam moje ukochane dwa smaki. Zapraszam na ekstremalne połączenie.

Kozia przekąska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kozia przekąska

CIASTO

  • 180 g masła naturalnego,
  • 240 g mąki pszennej typ 450,
  • 100 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • cukier brązowy,

FARSZ

  • 3 gruszki
  • 4 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
  • 20 dkg sera Ritta pieczona

Sposób przygotowania:

Kozia przekąska

CIASTO

Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem oraz jajami. Dodajemy cukier i szybko zagniatamy. Chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Wałkujemy na 2 mm placki i wycinamy kółka o średnicy 4 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, temp.180 st C.

FARSZ

Ser odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do sera dodajemy owoce oraz posiekany tymianek. Doprawiamy miodem oraz młotkowanym pieprzem.

Na ciasteczka nakładamy farsz i listki tymianku. Podajemy z białym półwytrawnym winem

Kozia przekąska
Kruche maślane ciasteczka idealne na przekąskę

Tagi:

ciasteczka