Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Krabowa zupa curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Krabowa zupa curry

Krabowa zupa curry

Składniki:

Krabowa zupa curry

 

  • 40 dag mięsa z krabów z puszki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki imbiru, startego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krabowa zupa curry

Kolendrę i kminek prażymy na suchej patelni, następnie miażdżymy w moździerzu. Na połowie masła smażymy cebulę, dodajemy czosnek, imbir, prażone przyprawy, pieprz i kurkumę, smażymy chwilę, wlewamy bulion, dodajemy mięso z krabów, gotujemy około 10 minut. Z mąki i masła robimy zasmażkę, zagęszczamy nią zupę, gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem.


Tagi:

mięso