Sposób przygotowania:
Kratka naleśnikowa
Przygotowujemy ciasto na naleśniki maślane ( Rozpuszczamy masło , studzimy , zostawiamy trochę do smarowania patelni , miksujemy mąkę z resztą składników ,odstawiamy na 15 minut .Ciasto powinno być jak gęsta śmietana ). Rozgrzewamy patelnię . Zmniejszamy gaz i łyżeczką lub czymś z dziobkiem nalewamy na patelnię ciasto robiąc paseczki. Zaczynam od okręgu przy brzegu , a potem paski w jedną i drugą stronę ( robię po 4 paski ) . Usmażyć,, siateczkę podkręcając gaz . Przewrócić na drugą stronę . Zdjąć z patelni. Usmażyć tyle sztuk ile nam potrzeba . Przekładać dodatkami ( owocami , bitą śmietaną , czekoladą , polewą - wg upodobania ) . Jak się nabierze wprawy to wychodzi piękna krateczka - u mnie jest to jeszcze koślawe . Nie wiem ile takich kratek wyjdzie z tej porcji ciasta bo najpierw usmażyłam 2 takie siateczki na deser a potem z reszty ciasta 6 naleśników do krokietów .
elzbieta8960