SUPERPRZEPIS

Kratka naleśnikowa

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kratka naleśnikowa  Więcej zdjęć (5)

Deser z resztek ciasta naleśnikowego .Smażymy naleśniki do czego innego a resztki ciasta wykorzystujemy do deseru.

Składniki:

Kratka naleśnikowa

 

  • Ciasto :

 

 

  • Dodatki opcjonalne :

 

  • bita śmietana , kwaśna śmietana lub bez do wyboru
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • owoce ( truskawki , maliny , nektarynka lub brzoskwinia , winogrona lub inne )

 

Sposób przygotowania:

Kratka naleśnikowa
Przygotowujemy ciasto na naleśniki maślane ( Rozpuszczamy masło , studzimy , zostawiamy trochę do smarowania patelni , miksujemy mąkę z resztą składników ,odstawiamy na 15 minut .Ciasto powinno być jak gęsta śmietana ). Rozgrzewamy patelnię . Zmniejszamy gaz i łyżeczką lub czymś z dziobkiem nalewamy na patelnię ciasto robiąc paseczki. Zaczynam od okręgu przy brzegu , a potem paski w jedną i drugą stronę ( robię po 4 paski ) . Usmażyć,, siateczkę podkręcając gaz . Przewrócić na drugą stronę . Zdjąć z patelni. Usmażyć tyle sztuk ile nam potrzeba . Przekładać dodatkami ( owocami , bitą śmietaną , czekoladą , polewą - wg upodobania ) . Jak się nabierze wprawy to wychodzi piękna krateczka - u mnie jest to jeszcze koślawe . Nie wiem ile takich kratek wyjdzie z tej porcji ciasta bo najpierw usmażyłam 2 takie siateczki na deser a potem z reszty ciasta 6 naleśników do krokietów .
Kratka naleśnikowa
Składniki na deserek zgromadzone - co wcale nie znaczy że muszą być akurat te - można użyć innych owoców
Kratka naleśnikowa
Zmiksować ciasto na naleśniki z mąki , mleka , masła i szczypty soli
Kratka naleśnikowa
Na dobrze rozgrzanej patelni , natłuszczonej robimy krateczkę z ciasta naleśnikowego i smażymy ją
Kratka naleśnikowa
Zdjętą z patelni kratexczkę ostudzić a potem zwijać , owijać w okół , czy co tam komu przyjdzie do głowy