Krawaty z lukrem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świetne krawaty popróbujcie,posmakujcie

Krawaty z lukrem cytrynowym

Składniki:

Krawaty z lukrem cytrynowym

 

  • Składniki:
  • 27 dag mąki luksusowej
  • 1/2 jajka
  • woda
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki marmolady
  • 1/2 jajka do smarowania
  • Lukier cytrynowy:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 białka
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Krawaty z lukrem cytrynowym
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto wg przepisu " rurki francuskie z kremem". Rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wykrawać radełkiem paski 10x5 centymetrów.Każdy pasek przewinąć w połowie na kształt krawata,na środek wycisnąć przez tutkę troszkę marmolady i całą powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem.Ułożyć ciastka na blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300 s.c). Przyrządzić lukier : cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę,pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy.Upieczone ciastka polukrować,rozprowadzając lukier cienką warstwa nożem maczanym w gorącej wodzie.

Tagi:

jajko jajka