Sposób przygotowania:
Krawaty z lukrem cytrynowym
Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto wg przepisu " rurki francuskie z kremem". Rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wykrawać radełkiem paski 10x5 centymetrów.Każdy pasek przewinąć w połowie na kształt krawata,na środek wycisnąć przez tutkę troszkę marmolady i całą powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem.Ułożyć ciastka na blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300 s.c). Przyrządzić lukier : cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę,pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy.Upieczone ciastka polukrować,rozprowadzając lukier cienką warstwa nożem maczanym w gorącej wodzie.
Rozwałkować ciasto wg przepisu " rurki francuskie z kremem". Rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wykrawać radełkiem paski 10x5 centymetrów.Każdy pasek przewinąć w połowie na kształt krawata,na środek wycisnąć przez tutkę troszkę marmolady i całą powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem.Ułożyć ciastka na blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300 s.c). Przyrządzić lukier : cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę,pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy.Upieczone ciastka polukrować,rozprowadzając lukier cienką warstwa nożem maczanym w gorącej wodzie.